مراد از سرداب غيبت چيست؟




اين شيوه ساختمان‌سازي در بسياري از مناطق عراق، از جمله شهر سامراء كه داراي آب و هواي گرم و خشك مي‌باشد، مرسوم است. خانه امام هادي عليه السلام در شهر سامراء نيز داراي چنين سردابي بود. اين خانه پس از شهادت امام هادي عليه السلام در اختيار امام حسن عسكري عليه السلام قرار گرفت.
بر اساس شواهد تاريخي، ولادت با سعادت خاتم الاوصيا و منجي عالم بشريت، حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريفدر اين منزل رخ داد. آن بزرگوار، به علت شرايط حاكم بر زمان و وجود خلفاي جور، مخفيانه به دنيا آمد و پس از شهادت پدر گرامي‌اش، غيبت او از آن خانه آغاز شد.
با توجه به حضور و عبادت سه امام بزرگوار شيعه در اين خانه و اقامت ايشان در سرداب براي مدتي، اين خانه و سرداب آن، نزد شيعه مكاني مقدس شمرده مي‌شود. به علاوه برخي بر اين باورند كه غيبت امام مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف نيز از همين سرداب آغاز شده است؛ لذا به آن «سرداب غيبت» مي‌گويند. البته برخي ديگر اين امر را مطلبي مسلم نمي‌دانند.
گفتني است به علت تولد و زندگي مخفيانه امام زمان عجل الله تعالي فرجه الشريف در زمان حيات پدر و همچنين آغاز غيبت با شهادت پدر و به امامت رسيدن ايشان، اظهار نظر دربارة محل شروع غيبت مشکل است. به علاوه که اين امر مسأله‌اي فرعي است. آنچه مهم است، اين است که ما يقين داريم حضرت، طول دوران غيبت، ميان مردم بوده و در مجامع شرکت مي‌کند، نه اين‌که امام، تا زمان ظهور در سرداب مخفي شده‌ است.
منبع:ماهنامه امان شماره 18